

Preconference Workshop: Essentials of Embedded Pragmatic Clinical Trials AcademyHealth 2019 Annual Research Meeting Adjunct Workshop Washington, D.C. June 1, 2019

DURATION	AGENDA TOPIC	SPEAKERS	GOALS
0.00-8.45	What are Embedded Pragmatic Clinical Trials (ePCTs)?	Catherine Meyers, NIH/NCCIH	Welcome and introduction of agenda and objectives
			 Identify key considerations in the design and conduct of ePCTs and how they differ from explanatory trials
			 Learn about the advantages and disadvantages of ePCTs, and when a pragmatic approach can be used to answer the research question
8:45-9:15 (30 min)	Aligning with Health	Leah Tuzzio, MPH Kaiser Permanente Washington Health Research Institute	Describe the breadth of stakeholders to engage as partners and approaches for engaging them through all phases of the study
			 Understand the real-world priorities and perspectives of health system leaders and how to obtain their support
			 Highlight challenges of partnering with diverse health systems
9:15-9:45 (30 min)	Measuring Outcomes	Emily O'Brien, DCRI	Describe methods for measuring outcomes using data sources such as electronic health records (EHRs) and patient-reported outcomes (PROs)
9:45-10:15 (30 min)	ePCT Design	David Murray, NIH/Office of Disease Prevention	Learn about cluster-randomized and stepped- wedge study designs
10:15-10:30 (15 min)	Break		
10:30-11:00 (30 min)	ePCT Analysis	David Murray, NIH/Office of Disease Prevention	Recognize the analytical challenges and trade-offs of pragmatic study designs, focusing on what PIs need to know
11:00-Noon (60 min)	ePCTs in Context: Panel Discussion with Collaboratory Demonstration Project Pls	Moderator: Kevin Weinfurt, DCRI Panel: Susan Huang, ABATE; Vince Mor, PROVEN	 Introduce Pls of 2 ongoing ePCTs to reflect on the morning topics, discussing challenges, solutions, and lessons learned Q & A with attendees

DURATION	AGENDA TOPIC	SPEAKERS	GOALS
Noon-1:00	Lunch		
(60 min)			
1:00-1:30	Pilot & Feasibility Testing	Wendy Weber, NIH/NICCH	 Identify approaches to evaluating the capabilities of the partner health system and testing key elements of various types of interventions
(30 min)			
1:30-2:00	Ethical & Regulatory	Kevin Weinfurt,	Learn about the regulatory and ethical challenges of
(30 min)	Oversight Considerations	co-PI, NIH Collaboratory Coordinating Center Julie Kaneshiro, OHRP	conducting ePCTs
2:00-2:30	Dissemination & Implementation	Wynne Norton, NIH/NCI	Learn methods for designing ePCTs so findings can
(30 min)			be easily implemented; build in sustainability from the beginning
			 Identify considerations for dissemination of study results
2:30-3:30	ePCTs in Context: Panel	Moderator: Kevin	Introduce PIs of 2 ongoing ePCTs to reflect on the
(60 min)	Discussion with Collaboratory	Weinfurt, DCRI Panel: Susan	afternoon topics, discussing challenges, solutions, and lessons learned
	Demonstration Project Pls	Mitchell, PROVEN; Laura Dember, TiME	Q & A with attendees
3:30-3:45	Break		
(15 min)			
3:45-4:45	Assembling an ePCT Team & Writing a Grant Application	Robin Boineau, NIH/NCCIH Marcel Salive, NIH/NIA	Identify skills needed for a strong study team
(60 min)			 Learn how to develop a compelling ePCT application
			Tips from Collaboratory PIs
4:45-5:00	Next Steps	Kevin Weinfurt, DCRI	Final Q & A
(15 min)			Wrap up including identifying sources for further learning